Hur man värderar sitt hem – En guide

När du tecknar en villaförsäkring, behöver du ange ditt hems värde, för att hemmet ska bli försäkrat till rätt värde. Anger man ett felaktigt värde här, kan det nämligen vara så att man inte får full ersättning när något händer, så att lägga lite tid och möda på att få hemmet rätt värderat är att rekommendera. Men hur gör man egentligen för att värdera hemmet på rätt sätt? Här kommer en kort guide:

Att värdera sitt hem själv

Att värdera själva villan brukar inte vara något större problem, eftersom det finns ett marknadsvärde att gå efter, och eftersom en värdering görs i samband med köp av banken ändå, och så vidare. Det som är problematiskt är däremot lösöret som finns i villan, detta värderar nämligen många på fel sätt, då det är vanligt att man undervärderar värdet på det man har. Tänk på att du inte bara har hemelektronik och möbler där hemma, utan även kläder, prydnadssaker, sängkläder och liknande. Alla dessa saker kan tillsammans utgöra ett stort värde, vilket man inte får glömma när man gör denna värdering.

Värdera sitt hem

Om man tycker att det är svårt att göra en värdering av detta slag, finns det en tabell som tagits fram av Konsumenternas Försäkringsbyrå. Att ha denna tabell, där exakta belopp baserat på en vanlig familj framgår, som utgångspunkt kan vara en bra ide.

Givetvis kan det vara så att ditt hems värde inte överensstämmer så bra med denna beräkning, men då kan man i alla fall ha dessa värden som en grund, för att sedan räkna vidare lite extra på det som man vet skiljer sig från normen.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Du kan även kontakta det försäkringsbolag du har för villaförsäkringen för att fråga dem om saker som handlar om villans värdering. I regel är det bäst att göra detta just med det försäkringsbolag det faktiskt gäller, så att allt blir rätt, och man slipper problem framöver.

Recension:

Värderar sitt hem
Betygsatt av: Villaförsäkringar.com
Betyg: 4.4/5

Tänk även på att om du har ett visst föremål, en samling eller något liknande med ett extra högt värde där hemma, kan det vara värt att tilläggsförsäkra detta för att vara på den säkra sidan. Alla föremål och saker kan inte tilläggsförsäkras, men mångt fler saker än vad man skulle kunna tro det, så detta är åtminstone värt ett försök. Mer information om olika tilläggsförsäkringar, vad som kan tilläggsförsäkras och så vidare kan du också få av ditt försäkringsbolag, så vänd dig direkt till dem med frågor gällande detta.