Villaägarnas riksförbund

Som villaägare kan man ibland höra talas om Villaägarnas Riksförbund, eller Villaägarna, som namnet också förkortas. Men vilka är detta egentligen, och vad fyller denna organisation för syfte? Svaret är att detta är en ideell organisation, som inte har någon koppling till ett politiskt parti eller liknande, som en del tror, utan organisationen är helt obunden och syftar till att tillvarata intressen för dem som bor i småhus, dvs. både i villor och i fritidshus. Man har därför medlemmar runt om i landet, år 2013 beräknades medlemsantalet till 313 000 medlemshushåll.

Vad vill då Villaägarnas riksförbund?

Förbundets huvudsakliga vision är att alla svenskar ska kunna förverkliga sina drömmar om ett eget hus. Man jobbar därför med att ge råd till sina medlemmar, men även med att försöka påverka olika bostadspolitiska beslut, samt med att ge medlemmarna olika förmåner och rabatter, som bankkort och liknande.

Från början grundades dock förbundet, år 1952, för att flera småhusägare ville protestera mot en ändring av fastighetstaxeringen som skulle ändras detta år.
Förbundet jobbar på både lokal, regional och nationell nivå, och man har delat in verksamheten i 7 olika regioner, alla med ett eget regionkontor och med egen personal. Utöver dessa 7 regionskontor har man även 250 mindre lokalföreningar, som jobbar mer på lokal och kommunal nivå. Detta gör att de förmåner som man kan erbjuda medlemmarna i förbundet inte bara är nationella, utan även kan vara regionala eller lokala.

Hur blir man medlem i Villaägarnas riksförbund?

Du hittar all information du behöver om detta på förbundets hemsida. På hemsidan finns även ett ansökningsformulär, som du enkelt fyller i för att bli medlem. För närvarande kostar ett medlemsskap i förbundet 405 kronor per år, per hushåll.

Recension:

Villaägarnas riksförbund
Betygsatt av: Villaförsäkringar.com
Betyg: 4.6/5

Vad får man då som medlem?

Som sagt har du rätt att få olika förmåner av förbundet som medlem, men du har även rätt till olika typer av rådgivning när det behövs. Dessutom kommer du att få en tidning, som handlar om boende, inredning, renovering och liknande hemskickad. Tidningen heter Villaägaren.

Dessutom får alla medlemmar i förbundet en speciell ägarskyddsförsäkring, för att förhindra kapning av lagfarten man har. Skaffa dig en villaförsäkring här.