Då bör du dränera ditt hus

juni 10, 2020 Av av villaforsakringar

Har du egen villa med källare kan det vara en fördel att dränera huset för att undvika fuktskador. Lite fukt i källaren är ingen katastrof, det kan till och med vara bra om du till exempel vill förvara rotfrukter där. Vill du däremot göra om källaren till bostadsutrymme bör du dränera för att det inte ska bli fuktskador i de nya rummen. Ska du förvara kläder och papper i din källare är det bra att dränera för att det inte ska uppstå fuktskador på dina saker. Ska du använda din källare som förråd och det luktar unket i källaren, putsen på väggarna släpper, befintliga tapeter bubblar sig, du ser tydliga fuktgenomslag på väggarna och du vet med dig att dräneringen gjordes någon gång på 60- eller 70-talet då ska du dränera din fastighet.

Tidsåtgång

Tiden för att dränera ett normalstort hus, cirka 80 till 120 kvadratmeter, tar ungefär 2-3 veckor. Den tid det tar är beroende av omfattning, årstid och förutsättningar. Den bästa tiden att utföra en dränering är från tidig vår till sen höst, då är det som torrast väder och vintertid kan det vara svårt eftersom att frusna återfyllningsmassor inte går att återfylla med. Innan du dränerar ska du noga tänka igenom varför du vill dränera. Ska källaren bara användas som källare och inte som förråd kan du använda pengarna till annat.

Priset för att dränera kan vara svårt att säga men det finns ett riktmärke på ungefär 2 500 kronor per kvadratmeter vägg. För att få ett exakt pris på dränering av din källare så är bästa sättet att ta in offerter från olika företag.

dränera huset

Att dränera med jämna mellanrum

Har du en fastighet med källare som du vill använda som bostad eller förråd bör du dränera med jämna mellanrum. Det betyder inte att du ska göra det med ett par års mellanrum, en väl gjord dränering kan hålla i 50 år! Fastigheter byggda innan 70-talet kan ha en dränering som håller mindre än 25-30 år på grund av dåtidens byggnorm som då Inte innebar ett fullgott fuktskydd vid byggandet av källare.

Dräneringens viktigaste uppgift är att se till att grundvattennivån inte stiger för högt och dränker grunden i fukt.