Låna pengar till hus

Låna pengar till hus

För många blir det någon gång i livet aktuellt att låna till hus. Som alla vet rör det sig vanligtvis om stora lån. Det är då varken möjligt eller gångbart att ta ett klassiskt privatlån. Det skulle bli allt för dyrt, och de flesta hus kostar dessutom betydligt mer än maxbeloppet som det går att låna via blancolån. Det blir därför nödvändigt att ta ett bolån.

Så fungerar det när du vill låna pengar för att köpa ett hus

Om du vill låna pengar till hus är det alltså ett bolån du behöver ansöka om. Det finns några saker att ha i åtanke. Det viktigaste är att du redan i ett tidigt skede börjar planera ditt bostadsköp, så att du har tid och möjlighet att spara ihop pengar till kontantinsatsen. Huvudregeln när du ska ta ett bolån är nämligen att det bara är möjligt att låna upp till 85% av köpesumman. Resterande del behöver du därför hantera på annat sätt. Det som är bäst rent ekonomiskt och som också ger dig den största tryggheten är naturligtvis om du själv kan betala hela kontantinsatsen och hämta pengarna från ett sparkonto exempelvis. På så sätt vet du att du inte sitter på lån som uppgår till husets hela värde. Det gör också att det pris du behöver betala varje månad blir betydligt lägre, eftersom det då bara är bolånet du behöver betala av på. Om du inte har tillräckligt med pengar sparade kan det i vissa fall även vara möjligt att ta ett separat privatlån för att täcka resterande del. Räkna då med en högre ränta. Tänk då också på att det blir betydligt mer att betala varje månad, eftersom du har två lån som det ska betalas av på.

Ta hjälp och hitta ett bra lån till ditt nya hus.

Lånelöfte första steget

Det första du behöver göra när du har sparat ihop till kontantinsatsen, eller åtminstone till en stor del av den, och du känner dig redo att börja leta efter hus, är att skaffa ett lånelöfte. Ta dig tid att jämföra olika banker och deras bolån. Vad skiljer dem åt? Vad har de för krav? Hur ser räntebilden ut? Uppfyller du de krav de ställer? Vänd dig sedan till den bank du finner mest lämplig och be om ett lånelöfte. Du kommer då att få besked om hur mycket du kan få låna. Du tar dock inget lån i detta skede, utan har bara lånelöftet som en trygghet när du går på husvisningar.

När du hittar en bostad du är intresserad av kan du ge dig in i budgivningen och vet vilka ramar du har att förhålla dig till prismässigt. När du väl har vunnit budgivningen är det dags att omvandla lånelöftet till ett bolån och se till att huset blir ditt. Något du bör undersöka är naturligtvis hur lång tid lånelöftet är giltigt. Om du inte har hunnit vinna budgivningen på någon villa innan den tiden gått ut, kommer du behöva be om ett nytt lånelöfte. Det är viktigt att du har ett sådant på plats innan du börjar lägga bud.