Måla om vardagsrummet

Måla om vardagsrummet

oktober 25, 2022 Av av villaforsakringar

Är du trött på ditt vardagsrum och vill ha en förändring? Då är färg ett otroligt verktyg. Med färg kan du nämligen skapa en helt ny känsla i rummet. Det gäller bara att välja rätt färg för att få den där känslan du drömmer om. Här följer några tips som gör det enklare att välja färg till ditt vardagsrum.

Hur stort är rummet?

Det första du bör titta på är hur stort ditt vardagsrum är. Är rummet litet och du skulle vilja ha mer rymd? Då kan du med fördel välja en ljus färg med kalla undertoner. En sådan väggfärg har nämligen förmågan att få rummet att kännas större än vad det är. Har du istället ett väldigt stort vardagsrum? Då kan du kosta på dig att välja en mörkare och varmare färg. En sådan färg gör nämligen att rummet känns lite mindre och mer ombonat. Det går naturligtvis också att välja precis tvärtom. Så länge du är medveten om hur färgerna kommer att påverka rummet är det bara ditt eget tycke och smak som avgör.

Vilka färger är varma och vilka är kalla?

Funderar du på vad som menas med varma och kalla färger? Kort kan man säga att de varma färgerna har en underton av gulrött medan de kalla har en underton av blågrönt. Du kan med andra ord få helt olika resultat i rummet trots att du bara väljer en vit färg. Har den vita färgen gulröda undertoner kommer rummet att kännas mer ombonat, medan en färg med blågröna undertoner kommer att ge rummet mer rymd.

Vilka färger är varma och vilka är kalla?

Vilka färger matchar dina möbler?

Planerar du att behålla dina möbler efter det att du har målat om? Då är färg ett utmärkt sätt att få dem att skina lite extra. Titta på vilka nyanser dina möbler har och välj en färg som matchar den nyansen. Det kan också vara väldigt effektfullt med ljusa möbler framför en mörk vägg och vice versa.

Mysigt och ombonat eller ljust och fräscht

Du bör också fundera över vilken känsla du vill att rummet ska förmedla. Som tidigare nämndes ger varma färger en mer ombonad känsla. Väljer du även en färg som är ganska mörk kommer du att få ett rum som känns lite mindre än vad det är. Det kan vara en god idé om du har ett väldigt stort vardagsrum med många tomma ytor. Vill du istället att rummet ska kännas ljust och fräscht? Då väljer du en ljus färg i en kall ton. Tänk dock på att det sällan blir lyckat att måla rummet i en kritvit färg som är kall. Det ger ett alldeles för hårt intryck och kommer att göra att rummet känns opersonligt och sterilt. Välj hellre en något grå eller beige nyans.