Så skyddar du ditt hem mot åska och blixtnedslag

Så skyddar du ditt hem mot åska och blixtnedslag

augusti 26, 2021 Av av villaforsakringar

Få saker kan vålla sådana diskussioner som åska. Vissa älskar det, och tycker att det är mysigt att sitta på altanen en sommarkväll och titta på blixtarna och lyssna på mullret. Andra tycker att åska är otroligt skrämmande, och vill helst gömma sig så långt inne i huset som möjligt när åskan närmar sig. Oavsett vad just du anser, så är det viktigt att du gör vad du kan för att skydda ditt hem mot åska, eller mer exakt mot blixtnedslag. Mer än en person får se sitt hem brinna ned till grunden varje år på grund av att blixten slagit ned. Du vill naturligtvis inte att du ska bli nästa person att drabbas. Därför ska vi dela med oss av några handfasta tips.

Dra ur sladdarna

Det första tipset har du förmodligen fått tidigare. Det gör det dock inte mindre viktigt eller riktigt. När åskan närmar sig bör du dra ur alla sladdar där hemma. På så sätt skyddar du dina elektroniska enheter, men du skyddar även ditt hem och dig själv. När åskan slår ned i ett hem, är det vanligt att den gör det genom eluttagen. För att skydda dig själv bör du också undvika att prata i telefoner som sitter fast i ett eluttag när åskan går. Det spelar egentligen ingen roll om åskan är långt borta när samtalet börjar. Undvik att prata i telefon, och dra som sagt ur sladdarna.

Installera åskskydd om du har befogenhet att göra det

Om du bor i ett hus som du äger kan det vara en god idé att installera någon typ av åskskydd. Det är dock inget du kan göra om du hyr din bostad, såvida inte hyresvärden ger sin tillåtelse. Det finns olika typer av åskskydd att välja på. Du kan till exempel välja ett markspänningsskydd. Det är en koppartråd som grävs ned runt din villa. Den ansluts sedan till mätarskåpet och den har förmågan att hindra markspänning från att komma in i huset och vålla skada. Ett annat alternativ är ett överspänningsskydd som ser till att överspänningar via elnätet elimineras. Det finns även apparatskydd som går att installera relativt enkelt, i det vägguttag som används till enheten. Om du bor i villa är det också en god idé att säkerställa att det finns en jordfelsbrytare i huset, och alla eluttag är jordade. Det blir allt vanligare att detta finns i villor, men om du bor i ett äldre hus kan du behöva se över och eventuellt åtgärda detta.

Undvik duschen

Att ta en dusch eller ett bad är avkopplande och trevligt, men du bör inte göra det när det åskar. Anledningen till detta är att vatten kan leda ström, vilket kan innebära livsfara för dig, samtidigt som det också kan göra att blixten tar sig in i ditt hem. Även om du behöver duscha är det därför viktigt att du avvaktar tills åskan har dragit tillräckligt långt bort, eller helst av allt, har försvunnit helt. Det är alltid klokt att vänta längre än du tror är nödvändigt, eftersom du bara vet hur långt bort åskan var vid förra blixten, inte hur långt bort den kommer vara vid nästa.