Att tänka på när du ska dränera huset

Att tänka på när du ska dränera huset

november 17, 2021 Av av villaforsakringar

Har du källare på ditt hus? Då är det kanske dags för dränering. Att dränera kring fastigheten är något man som villaägare får ta med i beräkningarna, om den inte precis har gjorts. Behovet av att dränera kring villan styrs också av flertalet faktorer. Även om det var länge sedan som dräneringen utfördes kanske det klarar sig ett tag till, beroende på hur det ser ut med fukt och vad du ska använda din källare till.

Här är det ofta den egna hälsan som får styra. Det är inte bra att bo i fuktiga miljöer. Att dessutom ha ett sovrum i en fuktig källare där det samtidigt finns mikrobiell påväxt på väggarna är absolut inte att rekommendera. Det här kan snabbt leda till diverse hälsoproblem. En beboelig källare ska vara fri från mögel och samtidigt vara rustat för att inget nytt mögel ska kunna växa fram. Det är här dräneringen har stor betydelse.

Vad är dränering?

Dräneringen utförs genom att gräva upp runt fastigheten, ofta ett par meter på djupet. När utsidan av källarväggen är blottad är det dags att montera värmeisolerande och dränerande material mot väggen, vilket ser ut som en sorts matta. Den här mattan är gjord av material som ska förhindra fukten att tränga in i huset, samtidigt som det ventilerar väggen. För att utföra jobbet krävs att någon form av grävmaskin används, så det underlättar stort att det går att komma fram med en sådan inne på tomten. Finns det begränsat med utrymme är det vanligt att särskilda så kallade minigrävare används.

Har du planer på att bygga en altan runt huset är det en bra idé att först utföra dräneringen innan altanarbetet påbörjas, eftersom det inte är roligt att behöva riva ned en sådan påbyggnad.

Ersätts dräneringen av min försäkring?

Vad gäller din husförsäkring och dränering i Stockholm så är det sällan det går att få ut någon ersättning för skador som har med bristande fuktskydd att göra. Undersök dock med ditt försäkringsbolag vad som gäller, eftersom villkoren kan skilja sig åt.

Hur känner jag skillnaden efter utförd dränering?

Hur känner jag skillnaden efter utförd dränering?

Du kommer att märka ett mycket behagligare klimat i din källare. Det material som monteras upp på ytterväggarna gör att källaren blir torrare och varmare – mer som ett vanligt våningsplan än en källare. Det här gör det möjligt att sova i källaren utan rädsla för påverkad hälsa p g a fukt, förutsatt förstås att faktorer som radon inte påverkar (något som alltid är bra att undersöka).

Hur ofta måste huset dräneras?

En utförd dränering fungerar under en lång tid framöver, där ett riktmärke brukar vara runt 30 år. Det här beror dock på omständigheterna, d v s hur marken ser ut kring ditt hus. Fungerar marken bra i dräneringssynpunkt kan det räcka med 40 år mellan varven, medan det för mark som består av enbart lera (som slammar igen) kan handla om så ofta som 15 år.

Fler tips

Se till att undvika växtlighet mot husets grund, eftersom växterna binder fukt och därmed påverkar fukten mot grunden negativt. Vid en dränering tas givetvis växterna som ligger mot huset bort, men skulle du köpa ett hus med växtlighet mot fasad eller grund är det bra att detta avlägsnas så snart som möjligt för att inte förvärra problemet.

Bra att tänka på är också att inreda källaren så att väggarna kan “andas”, d v s inte använda material, färg och tapeter som binder fukt. På så sätt säkrar man den fungerande boendemiljön ytterligare.