Så minskar du elkostnaderna i din villa

1. Jämför elavtal, och tillhörande alternativ

Det kan låta som en baggis. Men sanningen är att det går att spara stora pengar på att jämföra el-leverantörer och de olika alternativ som finns att tillgå. Kanske sitter man med ett rörligt elavtal när man borde ha låst fast det för länge sedan. Eller tvärtom, med ett fast pris som inte längre kan konkurrera med ett rörligt sådant. Lyckligtvis finns det jämförelsetjänster som hjälper dig som konsument, och tar fram alternativ som passar just din förbrukning. Vare sig det gäller val av leverantör, eller upplägget kring en fast kostnad kontra ett rörligt. För vem vill inte organisera i en djungel?

2. Isolera utrymmen som släpper ut värme

Många är villorna med diverse förvaringsutrymmen som packats fulla med överblivna pjäxor. Kanske hade man någon gång en idé om att rusta upp dessa utrymmen, och förvandla det till det där gästrummet man alltid drömt om. Men så kom det berömda livet emellan både planerna – och den välbehövda isoleringen. Problemet är bara att dessa utrymmen släpper ut den värme som annars hade kunnat gå att spara in, vilket inte sällan gör att elräkningen skjuter i höjden. Så även om planerna för gästrummet rann ut i sanden, kan det vara värt att isolera utrymmet – och således stänga in den värme som annars går till spillo. Något som gynnar såväl husfriden som de kommande elräkningarna.

solceller blir allt vanligare som energikälla

3. Solceller

Länge var det bara en futuristisk dröm. Men faktum är att solceller blir allt vanligare som energikälla, och alltjämt möjliggör en renare och billigare el än många andra alternativ. Nyckelordet är investering. För även om den initiala kostnaden är påtaglig så kommer detta jämna ut sig över tid. I korta drag så kan man säga att en solcellsanläggning återbetalar dig som konsument inom fem till tio år, och dessutom ger en avsevärt bättre avkastning även femton till tjugo år efter själva ingreppet. Det är dessutom det mest miljövänliga alternativet på marknaden.

4. Överväg att byta ut strömslukande vitvaror

Kylskåp, spisar, kaminer, tvättmaskiner – listan kan göras lång över vitvaror som kanske var ett kap vid tiden man köpte dem, men som nu kostar mer än de smakar. Vilket inte minst syns på själva elräkningen. Det är ingen hemlighet att äldre vitvaror slukar enorma mängder el i förhållande till vad exempelvis en ny spis eller tvättmaskin hade gjort. Rimligen bör man se till vad som faktiskt sparar pengar över tid. För även om ett nytt inköp lämnar ett smärre hål i plånboken, så är det pengar som man ändå hade fått betala om man inte inte hade gjort det. Lek därför med följande tanke; om en gammal tvättmaskin drar tre gånger så mycket el som en ny – ja då står man med samma tvättmaskin – för det tredubbla priset. Pengar som annars hade kunnat gå till en ny. Eller två. Och kanske till och med till en spis.

5. Se över alla alternativ

Sök och jämför, prata med vänner och var inte rädd för att ta kontakt med vare sig grannar eller experter. Din elräkning kommer vara den första som tackar dig.