Rullgardiner – ingår det vid husköp?

september 10, 2020 Av av villaforsakringar

Funderar du på att köpa ett hus? Kanske har du redan varit på visning och bestämt dig för en bostad eller så är du mitt i visningsprocessen och tittar runt på olika alternativ. Att köpa ett hus är en mycket stor investering och det är vanligt att ha frågor och funderingar inför ett köp. Något som många grubblar på är vad som ingår vid husköpet och vad som inte ingår. Med det menar vi vad som räknas som fast eller lös egendom.

En av de vanligaste funderingarna gällande fast respektive lös egendom är om rullgardiner ingår i samband med köp av ett hus. I dag finns det bestämmelser i jordabalken som beskriver vad som räknas som fast egendom och vad som därmed också benämns som byggnadstillbehör. För att ett föremål eller en inredning ska kunna räknas som ett byggnadstillbehör gäller det att föremålet ska kunna användas och vara till nytta för vem som än använder sig av bostaden.

Är rullgardin ett byggnadstillbehör?

Man skulle absolut kunna säga att en rullgardin räknas som ett byggnadstillbehör, just eftersom alla kan ha användning för det. På så sätt brukar man säga att rullgardiner också ska ingå i samband med ett husköp. Dock är det viktigt att vara medveten om att just rullgardiner kan avtalas bort, om säljaren i fråga till exempelvis vill ta extra betalt för dessa eller vill ta med sig rullgardinerna vid flytt.

Kom överens innan köp

Det är viktigt att du och säljaren kommer överens innan köpet om vad som ska gälla för eventuella rullgardiner. Om du inte har köpt huset ännu kan säljaren välja att avtala bort rullgardinerna om denna önskar. Det betyder att du kan behöva betala extra för dessa, utan att säljaren har begått något regelbrott. Är du osäker på vad som gäller kan du läsa mer i 2 kap. 2 § jordabalken.